Now Reading:
Just Loomis børster støvet av gammel Morten Harket

Just Loomis børster støvet av gammel Morten Harket

Han er berømt for å ha skutt bilder av A-ha under storhetstiden deres på 1980- og 90-tallet. Nylig viste Just Loomis frem en serie bilder av en ung Morten Harket som aldri har blitt vist tidligere.

Journalister: Stine Nibe Ravneberget & Thomas Fausko. Bilder av Just Loomis.

– Man kommer ikke dit man vil uten å jobbe hardt for det. Jeg tror at om man gjør noe man brenner for, kommer man langt i verden, forteller Just Loomis til PÅL.

Den amerikanske fotografen gjestet nylig Oslo i forbindelse med Collective Oslo Fashion Art Festival, som gikk av stabelen for fjerde gang tidligere i oktober. Der stilte han ut en serie portretter av en purung Morten Harket, knipset i London i 1985.

En motespire på turnéliv.

Just Loomis begynte allerede som 17-åring å ta bilder av mennesker rundt seg. Etter en rufsete start som assistent i Milano, brukte han mye tid på å snakke med mennesker som jobbet i moteverdenen. Loomis jobbet hardt mot målet sitt om å bli en av de største motefotografene i verden. I den italienske storbyen jobbet han hver dag med å styrke porteføljen sin. Han banket på døren til store motemagasiner for å prøve lykken, men fikk beskjed om å få seg mer erfaring- noe han gjorde helt til målet var nådd. Likevel er det bildene av hele Norges A-ha og Morten Harket den Los Angeles-baserte kunstneren er mest kjent for.

– Jeg vil kalle Morten en god venn, men ettersom han er så stor i Norge, så kribler det jo litt i magen når vi jobber sammen etter alle disse årene, sier Loomis.

Fotograf Just Loomis. Foto: Nicole Segel

Utstillingen med Harket i fokus ble tatt på midten av 1980-tallet, så selve bildene er dermed ikke av det nyeste slaget. Fotografen forteller at han ønsket å ha et fokus på artisten alene, ettersom han ville vise folk hvem han egentlig er som person- kanskje mer sårbar og naturlig enn hva man får inntrykk av.

– Tanken var å holde ham så naturlig og normal som mulig, slik at folk kunne se han fra et mer vanlig perspektiv.

Og det er nettopp det ekte og menneskelige Loomis ønsker å fokusere på i kunsten sin, og gjerne det som skiller seg ut fra massene.

– Jeg liker det menneskelige i bildene mine, det at folk kan kjenne seg igjen. Kanskje føle at det er et ekstra element mellom betrakteren og bildet i seg selv. Jeg streber alltid etter å få folk til å føle seg hjemme i bildene jeg tar.

Til tross for sitt samarbeid med Harket og A-ha, foretrekker Loomis å jobbe med mer vanlige mennesker, modeller, små musikere eller folk på gaten. Han forteller nemlig at det å jobbe med kjendiser kan være gøy, men anspent siden de ofte har sin egen måte å jobbe på.

– Det er noe med vanlige folk på gaten og modeller som gjør meg mer rolig når jeg jobber med de. Om jeg skal ta bilder av høyprofilerte mennesker, så må vi først bli gode venner. Og selv om vi blir venner, så føler jeg fremdeles et press ovenfor dem.

Aktuell med ny bok.

Med en karriere som startet på 1980-tallet, backstage under moteukene i Milano, Paris og Roma, er det ingen tvil om at Loomis har en omfattende portefølje. I år kom fotoboken hans Backstage ut, som gir leseren innsyn i livet nettopp bak scenen.

– Målet var å skape et innblikk i min karriere som fotograf backstage, et innblikk i det naturlige blant modeller, vanlige mennesker og musikkverdenen. Jeg ville skape sårbarhet, naturlighet og menneskelighet.

Fotografen har gitt ut tre bøker tidligere, og forteller at alle har en usynlig rød tråd seg imellom som han ikke har vært klar over før nå. Gjennom disse bøkene vil han vise de skjulte bildene ingen har sett før, historiene som ikke har noen annen plass enn i drømmer, og som kanskje aldri har blitt verdsatt like mye som de burde blitt. 

Sjekk ut mer av Just Loomis sine arbeider her.

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Twitter
Input your search keywords and press Enter.