Now Reading:
Fra håpefull filmstudent, uten muligheter for stipend, til en av verdens mest profilerte motefotografer.

Fra håpefull filmstudent, uten muligheter for stipend, til en av verdens mest profilerte motefotografer.

Dusan Reljin har jobbet med store merker som Gucci, Yves Saint Laurent og Helmut Lang, i tillegg til merkevarer som Lancôme, Max Factor, og Estée Lauder. Han jobber for magasiner som amerikanske og franske ELLE, omtrent alle de internasjonale utgavene av Vogue, samt magasiner som Dazed and Confused, iD og Interview. Hans verker er innkjøpt av The Metropolitan Museum og MOMA i New York. Under Collective Oslo Fashion Art Festival stilte han ut sitt nyeste samarbeid med Kate Moss. PÅL har tatt en prat med fotograf Dusan Reljin.

Journalister: Stine Nibe Ravneberget & Thomas Fausko. Foto: Dusan Reljin

Serbiskfødte Dusan Reljin har over 20 års erfaring fra mote og kunstbransjen og er nærmest som en pionér å regne. Karrieren startet han som assistent for den anerkjente fotografen Craig McDean i 1998. Tre år i London, og deretter New York, inspirerte ham til å starte for seg selv og virkelig satse på hva han elsker å gjøre, nemlig å fotografere og regissere filmer.

Hvor kaller du hjem, og hvordan er bakgrunnen din reflektert på bildene dine?

– Jeg kalte meg jugoslavisk veldig lenge, men Jugoslavia har ikke eksistert de siste 20 årene og jeg har innsett at jeg ikke kan dvele ved fortiden. Jeg vokste opp i Sydney, Australia min første leveår og bodde i Norge i tenårene. De siste 20 årene har jeg bodd i New York, USA. Så hvor kommer jeg fra? Kanskje jeg kommer fra en annen planet.. I mitt forrige liv er jeg sikker på at jeg var en viking. Dette sammensuriet reflekteres i bildene mine. Jeg får kontakt med mennesker jeg fotograferer veldig fort og jeg utvikler meg gjennom kommunikasjonen med dem samt påvirkningen fra så forskjellige kulturer.

Marina Abramovic og Riccardo Tisci, stylet av PÅL’s egen Creative Director og stylist Storm Pedersen.

Du har jobbet med mange kjendiser, gjør kunstsamarbeider med Marina Abramovic og musikkprosjekter med Massive Attack blant annet. Hvor finner du inspirasjonen din?

– I mange år visste jeg ikke svaret på det spørsmålet. Jeg kjente på en inspirasjon, men visste ikke helt hvordan jeg skulle få den ut. Nå har jeg lært å kanalisere denne kreativiteten og begynt å samarbeide med kunstnere som Marina samt at jeg gjør mine egne kunstprosjekter hvor jeg kan være min egen herre og ikke ta hensyn til den kommersielle siden. Jeg har blitt ærligere med meg selv. Det handler mer om prosessen enn selve resultatet. Jeg er takknemlig når den blir akseptert av andre.
Jeg vil at mennesker skal reflektere over bildene mine. Det er viktig for meg at du lager deg din egen mening om hva bildene mine handler om.

Hva mener du er forskjellen på å jobbe redaksjonelt og kommersielt?

– Jeg har ikke like stor frihet med kommersielle jobber som når jeg gjør egne prosjekter. Bransjen har endret seg og jeg merker at krysningspunktet mellom mote og kunst har nærmet seg og blir mer og mer visket ut. Dette gir nye muligheter for kreativitet. Særlig for meg som har jobbet i dette krysningspunktet i mange år allerede. Det kan være for mye fokus på penger og analyser, istedenfor kvalitet og inspirasjon. Dette håper jeg endrer seg og at vi finner tilbake til det nyskapende og kreative.

Er det noe Reljin brenner for, så er det dette krysningspunktet mellom mote og kunst og nå i det siste også teknologi. Hans nyeste samarbeid med supermodell Kate Moss handler om hvordan vi lever i et data-heavy samfunn der vi nesten konstant omgir oss med teknologi. Utstillingen er manipulerte bilder fra et hologram skanningsprosjekt han gjorde med Kate Moss for en tid tilbake. Teknologien innen hologram skanning har endret seg utrolig mye siden prosjektet og Reljin har jobbet intenst med en designer for å få frem detaljene i bildene og animasjonen som er lagt over hologrambildene.

Fra den siste Kate Moss serien.

Hva er så budskapet med den nye utstillingen?

– Det er et moderne budskap om at vi burde legge telefonen og vårt høyteknologiske samfunn litt på vent. Jeg viste med vilje ingen av bildene på sosial media. Jeg ville ikke at man bare kunne bare scrolle gjennom bildene på telefonene sine, men at de måtte komme og se på dem i virkeligheten. En kontrast til den moderne teknologien kanskje.

Føler du at teknologien har endret bransjen?

– Absolutt! Verden forandrer seg hver dag.Teknologien tillater oss å utvikle oss på nye måter og skaper nye normer innen alt. også kunst og mote. Personlig føler jeg at motebildet vi lever i i dag har fjernet oss fra virkeligheten. Mennesker bor på en unaturlig måte. Vi flokker til byene, spiser mat som vi ikke vet hvor kommer fra, er villige til å kjøpe billige klær selv om vi vet at de er produsert av barn. Vi er ignorant og ødelegger planeten med en konsumeristisk livsstil. Vi letter etter lykke i ting isteden for å finne den i oss selv.

Tror du sosiale medier har forandret hvordan kunst og mote blir sett på?

– Sosiale medier ødelegger den kreative delen av kunsten. Man går ikke lenger på museum og vi shopper mindre og mindre i fysiske butikker. Det er bare å skrolle gjennom Instagram, som en ren motorikk- det er noe umenneskelig ved det. Skal vi gå fra et kunstrikt og sosialt samfunn, til et samfunn der hvem som helst med noen tusen følgere bestemmer hva du skal tenke eller ha på deg? Samtidig skjer det en forfriskende fornyelse hvor vi kan være med på å kreere en ny plattform og påvirke de store institusjonene.

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Twitter
Input your search keywords and press Enter.