Now Reading:
Norske gentlemen produseres i Haugesund

Norske gentlemen produseres i Haugesund

Det er tydelig at vi nordmenn bryr oss om hvordan vi kler oss. Vi reiser mer enn noen gang og blir stadig påminnet om viktigheten av å kle oss riktig til rett tid. Med sete i Haugesund, befinner det seg et nytt, norsk merke lagd av tidligere danser og artist André Ernst Grønås. Minnene fra hans velkledde, danske morfar og en jobb han mistrivdes i, gjorde at han tok sjansen på å satse på et liv i motebransjen, og skapte merket Ernst by Ernst. Han ønsker å ta tilbake hverdagselegansen og fokusere på den klassiske, skandinaviske særegenheten, basert på verdiene til sin morfar, Ernst. Vi tok en prat med denne modige gründeren og er svært begeistret for hva han har klart å skape, fra en liten by i Norge.

 

Mannen bak Ernst by Ernst, André Ernst Grønås.

 

– Hvem er Ernst-mannen?

Ernst representerer den klassiske skandinaviske mannen – vår tids gentleman.

Ernst by Ernst er inspirert av minnene jeg har fra min danske morfar. Han jobbet som regnskapsfører fra sitt hjemmekontor i Kolding. Hver morgen stod han opp og tok på seg sine nypressede bukser og skjorte, slips og lommetørkle før han gikk ned gjennom stua og inn på sitt hjemmekontor. Selv hjemme på sitt kontor var det viktig at han til enhver tid følte seg vel og representerte seg selv fra sin beste side.

Han var opptatt av gode verdier og å være en gentleman, selv når det var vanskelig. Ernst skal inspirere til individuell stil og identitet gjennom måten vi velger å kle oss.
Ernst ønsker å ta tilbake hverdagselegansen, med fokus på den klassiske, skandinaviske særegenheten. Det er en stil som har fokus på kvalitet, komfort, fit og individuell personlighet.
Ernst-mannen liker den brukne komposisjonen og kontraster gjennom farger, tekstur og detaljer.

Vi mener det er essensielt at en kler seg opp til enhver situasjon. Hvordan vi kler oss og hvilken stil vi har, er måten vi uttrykker og presenterer oss selv til verden.

 

– Hvordan kom ideen som gjorde at du plutselig begynte å produsere klær?

For meg har dette vært en lang prosess. Jeg satt i en jobb jeg mistrivdes i og som ikke ga meg det jeg søkte, hvor rammene var trygge og lønna for god. På et tidspunkt måtte jeg finne ut hva som var viktig for meg – grei lønn og trygge rammer eller å jakte drømmen, ta sjanser å våge og bevege meg i det utrygge?

Jeg har alltid hatt lyst til på jobbe med klær og mote. Med bakgrunn fra teateret og show-scenen ble kanskje et kostyme en avgjørende innfallsvinkel. Jeg har alltid latt meg fascinere over hva klær gjør med folk; hvordan vi beveger oss forskjellig ut fra hva vi har på oss. Hvordan vi opptrer, snakker og ikke minst hvordan status endres ut fra hva vi velger å kle oss opp i. Dette handler også Ernst by Ernst om for meg. Å kle seg opp i kvalitetsprodukter som er unike og som lages i svært begrenset antall, giør noe med oss og hvordan vi bærer plagget. Det er da relasjonen mellom bruker og klærne blir skapt, og former ambassadører.

For meg er det få følelsen som slår av å se folk BÆRE klær som jeg har designet.

 

– Har du alltid vært opptatt av stil?

Jeg har alltid vært opptatt av min egen stil. Den har da også variert ut fra alder, interesser, humør og aktivitet. Det er først i senere tid at jeg er blitt mer observant i form av andres stil og valg av fremgangsmåte. Jeg elsker å diskutere stil og hvordan andre tenker rundt deres individuelle stil. Stil er noe som aldri står stille. Stil bør en alltid jobbe med, utvikle og utfordre. Selv om jeg stort sett holder meg innenfor det europeiske, klassiske, herre-segmentet, følger jeg godt med på det som skjer både i Asia og Afrika. Dette er spennende paralleller som har hatt en fantastisk utvikling de seneste årene. Jeg elsker den afrikanske bruken av farger og Asias bruk av kombinasjoner og tilpasning. Italia og England ligger selvfølgelig mitt hjerte nærmest.

 

André i Ernst by Ernst

 

– Hva er oppfatningen av stilen til norske menn?

Heldigvis er stilen til norske menn umulig å uttale seg om unisont, noe jeg takker høyere makter for. Jeg opplever at norske menn i stor grad har interessen og en formening om hvordan de ønsker å presentere seg. Jeg tror dette har mye med og gjøre at det er mange norske designere og brands som gjør det stort i inn og utland fortiden. Dette har helt klart en positiv innvirkning på stilen til den «Norske Mannen». Tilgjengelighet er også en viktig faktor for den økende bevisstheten rundt stil hos norske menn. Jeg elsker variasjonen og de store kontrastene vi har i Norge. Dette må jo være et godt tegn på at vi følger med og er opptatt av hvordan vi presenterer oss.

Jeg har daglige samtaler med menn i butikken rundt stil og mote. Dette er utrolig inspirerende og ikke minst et godt tegn på at stil er viktig også for norske menn.

For meg er stil noe som er individuelt og personlig, det er derfor ekstremt farlig å uttale seg om andre og mene noe om deres stil eller manglende stil. Det som jeg synes er interessant er å høre om, er hvordan folk tenker rundt sin egen stil, hva de fokuserer på og hvordan de velger å uttrykke nettopp dette.

Stil er ikke tilfeldig og kan ei heller kjøpes. Stil handler om følelser og presentasjon – den kommer sjelden tilfeldig!

 

– Hvor mange kolleksjoner gjør dere i året – når blir neste tilgjengelig i butikk?

Vi jobber innenfor «slow fashion» delen av industrien. Det vil si at vi i hovedsak har to kolleksjoner i året, vår/sommer og høst/vinter. Ettersom vi nå har tatt deler av produksjonen hjem til Haugesund og produserer lokalt så har vi også muligheten til å styre produksjonen på en helt annen måte enn da vi produserte alt i Italia og Portugal. Det jobbes kontinuerlig med å utvide sortimentet på en bærekraftig og fornuftig måte. Vi overproduserer ikke og alt vi lager kommer i begrenset antall. Vi har fokus på brand value og at kunden skal oppleve at det de kjøper hos oss er unikt og har en historie bak seg. Alle våre slips og lommetørkler er selvfølgelig håndsydde og blir produsert i begrenset opplag.

Vår neste kolleksjon lanseres stykkvis og delt, hele kolleksjonen vil være tilgjengelig i vår nettbutikk og i vårt showroom i Haugesund sentrum i starten av mai. Selv om det gjennom året blir jobbet med enkelte produkter som lanseres fortløpende.

 

– Dere holder til i Haugesund – hva er fremtidsvisjonene?

Vi har idag vårt hovedsete i Haugesund, men planene stopper selvfølgelig ikke her. Haugesund har en lang historie innen mote og konfeksjon. Det har derfor vært helt naturlig for oss å starte her. Det er mye regional kunnskap rundt industrien og et miljø som jobber for felles vekst. Og at vi ligger med kort beliggenhet fra både Bergen og Stavanger er heller ingen ulempe.

For tiden jobbes det mot innland og utland med ulike butikker som representerer vår visjon og stil. Hovedmål på sikt er først og fremst å åpne egen butikk/showroom i Oslo og København. Å ta Ernst by Ernst hjem til landet hvor alt startet skal bli en fin opplevelse. Når dette er gjort er det bare fantasien som stopper en.

ERNST kan du få kjøpt online HER.

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Twitter
Input your search keywords and press Enter.