Now Reading:
Forskning viser hvorfor du bør kle deg mindre formelt på jobben

Forskning viser hvorfor du bør kle deg mindre formelt på jobben

For bare 4-5 år siden, skulle menn være så «dapper». De skulle være så dapper og vise sitt kontinentale ego at skreddersydde dresser, blomster på kragen, skjerf, slips og sløyfer konkurrerte om oppmerksomheten i å være mest mulig «italiensk» i stilen, slik påfuglene på Pitti, for å vise at de var oppdaterte og internasjonale i dress-språket. Det var (og er) om å gjøre og rope høyest i overklassen, som en (pea)cocky «overlord» der egoet med målsom nøye plasserer alle fjærene i rim og rytme og med helt korrekte kodekser for å vise seg fra et høyere trinn på rangstigen enn opponenten. Vi har blitt så opphengt i å være så korrekt, at vi ikke ser skogen for bare trær. Èn ting er å forholde seg til regler for hvordan dresser skal sitte, men har du tenkt på at dresskoder på jobben ikke trenger å involvere skreddersydd dress i det hele tatt, og at det faktisk kan utgjøre en stor forskjell på prestasjonen og hvordan du blir likt?

Vi mennesker (og kanskje særlig nordmenn?!) er oppdratt til å finne et fellesskap i klaging, og særlig klaging over andre. Vi kan lett bli usikre over andres selvtillit når det går utover normen og finner trygghet i klare og tydelige regler for hvor mange cm shortsen skal være over knærne, eller andre tullete og gammeldagse regler. Vi mennesker er også skrudd sammen slik at når man får være litt «løsere i snippen» – slapper også andre rundt oss mer av, du blir bedre likt og du presterer faktisk bedre på jobben. Dette underbygger også forskning og må være et sterkt argument for å løse opp i kleskodene på jobben, om det fører til mer hygge, fellesskap, godt arbeidsmiljø og bedre resultater i kontraktsforhandlinger.

Photo: IStock

Ingen liker en cocky asshole, og vi synes synd i de som må spille på akkurat de strengene for å overleve hverdagen på jobben. Jevnt over, er det ikke slik at du MÅ ha dress i enhver businessposisjon og vi vil gjerne understreke at du kan kle deg mer avslappet på jobben UTEN å få et minus i margen av Georgio Armani. Men før du river deg løs fra blazeren din og kaster på et par joggebukser, understreker forskningen betydningen av intensjon. Om du har uformelle klær fordi du er lat eller bare fordi du leser denne artikkelen, hjelper det ikke akkurat for å øke respekten din på kontoret. Men hvis du gjør den bevisste beslutningen i å bryte «status quo» hver eneste gang, fordi det er viktig for deg, merker folk og beundrer det.

Bare du vet hva som er, og ikke er, hensiktsmessig på kontoret ditt, men hvis det er én ting denne studien legger vekt på, er det at klær har stor betydning for hvordan du føler deg. Så, om du har litt fleksibilitet i forhold til arbeidsklærne dine, bør du kle deg i dine favorittantrekk når du trenger et boost, selv om det ikke er «typisk» på kontoret. Det kan utgjøre stor forskjell.

I rapporten ble for eksempel to mannlige høyskolerofessorer beskrevet; én nybarbert og kledd i dress og den andre med skjegg og en T-skjorte. Elevene ble bedt om å vurdere hver manns ferdigheter som lærer og forsker. Akkurat slik som forskningen viste, fikk elevene mer tillit til den uformelle professoren – men bare når det ble nevnt at begge professorene jobbet på prestisjetunge universiteter med formelle kleskoder. Det var med andre ord ikke bare den uformelle kleskoden som stimulerte til at professoren ble likt, men selve holdningen til det uformelle antrekket satt i kontekst med et høyt faglig nivå.

Photo: IStock

Dette er bare én av grunnene for hvorfor reglene på de stramme dressene nå begynner å bli løsere, og at skillet mellom arbeidstøy og fritidsplagg er mindre. Hvem er det som ikke vil kle seg komfortabelt? Det virker mindre og mindre logisk at man skal kle seg i noe annet enn det man kjenner seg bra i og for en moderne mann er den skreddersydde dressen valgfri.

Heldigvis finnes det et hav av plagg og velge mellom, når du vil kjenne deg casual, men samtidig sharp. Gant har nå for eksempel kommet med en dress som du kan vaske hjemme i maskinen, noe som ikke har vært vanlig tidligere, da dresser generelt må på rens og buksene i press. Nå kan du vaske dressen hjemme, slenge på en t-skjorte og et par hvite sneakers, og du er både komfortabel og sharp samtidig. Så, om ukomfortabelt og dyrt ego var det «the new black» for noen år siden, er en hjemmevasket dress, et par hvite sneakers, en langfinger opp og et smil om munnen, det nye, sorte nå.

 

 

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Twitter
Input your search keywords and press Enter.