Now Reading:
Vanskelig for å sove? Slik får du sove godt

Vanskelig for å sove? Slik får du sove godt

Du har kanskje opplevd at soverutinene blir satt på prøve nå som arbeid, fritid og hjem flyter litt i hverandre? Dr. Jan Stritzke, visedirektør for Lanserhof Tegernsee svarer på spørsmål om gode søvnrutiner.

Dr. Jan Stritzke

 

Hvorfor er det viktig med naturige materialer på soverommet?
De skaper en hyggelig og behagelig stemning å sove i. Essensielle oljer, for eksempel duften av en furuseng, har en mer beroligende effekt og fører til dypere og mer avslappende søvn.

Hva er dine tre personlige tips for en garantert avslappende natt?
Vanskelig å si, for med en gang man går inn for å få en god natts søvn er tankene dine allerede så fokuserte og aktiverte at søvnen garantert blir dårlig. Likevel – ut fra min personlige erfaring – syns jeg punktene 1-3 (se under) har den sterkeste innflytelsen på en avslappende søvn.

Hvordan begynner en perfekt dag for deg og hvordan ender den?
Den perfekte dagen for meg begynner når jeg står tidlig opp UTEN vekkeklokke, tar en kort spasertur og deretter spiser en god frokost med familien. Forresten, kroppen har forskjellige indre klokker som dessverre ikke er fullstendig synkronisert, og disse må kalibreres om morgenen. Det blå lyset om morgenen og dagens første måltid er viktig for en fullstendig synkronisering. Så om du vil faste etter 16/8-ordningen bør du heller hoppe over middagen enn å ikke spise frokost.

Den perfekte kvelden begynner for meg med lett trening, etterfulgt av meditasjon. Etter litt aktivitet ser jeg ofte litt på TV, men passer på å skru den av en time før jeg skal legge meg. Deretter leser jeg litt og går så tidlig i seng. Dessverre klarer jeg sjeldent å gjennomføre den «perfekte kvelden».

Basseng på Lanserhof

 

Hvilke komponenter er viktige for å få en god søvn?

 1. Planlegging. Unngå sosial jetlag i helgene, og gå om mulig alltid til sengs på samme tid (også i helgene) og stå opp uten vekkerklokke. Anbefaler 6-8 timer med søvn.
 2. Sovemiljø. Mørk og behagelig belysning (til og med blinking av brannalarmen kan ha en negativ innvirkning på søvn). Ro og stillhet (selv om noen lyder som eksempelvis regn kan være beroligende). Kjølig rom (helst ha åpnet vindu/16-18 grader)
 3. OM du har behov for en lur, begrens den til 20 minutter. Ikke sov foran TV-en da dette reduserer søvnbehovet og gjør det vanskelige å sovne på kvelden.
 4. Bruk soverom og seng bare til å sove. Finn et annet sted i huset til hjemmekontor.
 5. Hold soverommet ditt enkelt, rent og uten forstyrrelser.
 6. INGEN sportsaktiviteter sent på kvelden.
 7. IKKE overdrevent alkoholinntak – det svekker søvnen betydelig og reduserer den dype søvnen.
 8. Unngå bruk av TV-titting, mobiltelefon og generell skjermbruk sent på kvelden. Den høye andelen
  av blått lys hemmer produksjonen av melatonin (søvnhormon).
 9. Ikke spis tunge måltider om kvelden.
 10. Unngå koffein fra kl 13:00 og utover dagen.

Takterrassen på Lanserhof

Om Lanserhof:
Lanserhof er Europas mest moderne og prisvinnende helseresort med medisinsk spa i Tegernsee, Tyrol, Hamburg og London. Her møter naturterapi de høyeste standardene for medisin. Fjell og uberørt natur møter moderne arkitektur, og naturlig mat oppfyller den nyeste kunnskapen innen ernæring.

Lanserhof Tegernsee fikk prisen for «Worlds Best Medical Spa» for femte året på rad under World Spa Awards i 2019.

RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
Twitter
Input your search keywords and press Enter.